Svijet
Trending

Netanyahu se suočava sa jednim od najvećih dana u svojoj političkoj karijeri

Ako uzmete na riječ Benjaminu Netanyahuu, izraelskom premijeru, nema sumnje šta će se sljedeće dogoditi u Gazi: baš kao što se Jevreji širom svijeta pripremaju da zapale prvu svijeću Hanuke sljedeće sedmice, on će pokrenuti novi blitz na Gazi u pokušaju da dokrajči Hamas.

“Zakleo sam se da ću uništiti Hamas. Ništa nas neće zaustaviti”, rekao je u četvrtak u Jerusalimu gostujućem američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu. Rat u Gazi će se nastaviti sve dok Izrael ne oslobodi sve svoje taoce, ne porazi palestinsku terorističku grupu i garantuje da više nikada neće predstavljati slična prijetnja masakru od 7. oktobra, dodao je Netanyahu. Ako vjerujete u školu politike čitaj mi s usana, morali biste zaključiti da je gospodin Netanyahu odlučio. Više od toga, logika njegovog pristupa nalaže da će se, nakon što Hamas bude iskorijenjen u Gazi, otvoriti novi front protiv Hezbolaha, mnogo moćnijeg zastupnika Irana u Libanu. Uostalom, zašto se truditi da uništite Hamas, mlađu stranku u iranskoj takozvanoj „osovini otpora“, ako ćete ostaviti njenog velikog brata spremnog da pokrene razorni napad potpuno iste prirode na sjeveru?

Kako je nedavno objasnio jedan izraelski general, greška u Gazi je bila procjena prijetnje koju predstavlja Hamas u smislu njegove vojne “sposobnosti” (koja je bila široko poznata) i njegove “namjere”. Izrael je pogriješio u namjeri grupe, tako da će se sve buduće prijetnje procjenjivati ​​samo prema sposobnostima neprijatelja, rekao je general. Sve manje bilo bi nepoštovanje dužnosti.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button